Zistenie páchateľa krádeže. Otec za neplatenie výživného je vzatý do väzby. Krádež ovocných stromčekov a okrasných drevín. Okradnuté v MHD

28.03.2009 Celý región

Zistenie páchateľa krádeže: Levočskí kriminalisti vypátrali páchateľa krádeže, ku ktorej došlo vo štvrtok 26.3.2009 o 12.30 hod. pred vchodom do jedného z pohostinstiev v Levoči.
Vtedy ešte neznámy páchateľ našiel na chodníku ležiaceho 46 ročného Levočana, ktorého chytil v oblasti pŕs oboma rukami za vetrovku a ťahal ho do chodby uvedeného pohostinstva. Pri ťahaní došlo k poškodeniu aj vyzlečeniu vetrovky poškodeného, čo páchateľ využil a z vrecka uvedenej bundy mu ukradol osobné doklady a 70, - €. Poškodeného nechal sedieť na chodbe pohostinstva aj s vyzlečenou vetrovkou a z miesta odišiel preč. Fyzickým napadnutím utrpel poškodený otras mozgu prvého stupňa, drobné poranenie hlavy a pravého oka. Zranený muž ostal hospitalizovaný v Levočskej nemocnici s predpokladanou dobou liečenia v trvaní do 10 dní. Kriminalisti nielen vypátrali páchateľa, ktorým je 4O ročný Miloš L. z Levoče, v minulosti už dvakrát súdne trestaný ale zaistili u neho i veci pochádzajúce z krádeže. Vyšetrovateľ ho obvinil z prečinu krádeže. Obvinený Levočan je stíhaný na slobode. Hrozí mu trest odňatia slobody až na 2 roky.

Otec za neplatenie výživného je vzatý do väzby
55 ročný muž z Holčíkoviec, okr. Vranov n/T, prechodne bytom v ČR, políciou obvinený pre neplatenie výživného bol na základe príkazu sudcu Okresného súdu Vranov n/T vzatý do väzby. Obvinený ako zákonný otec teraz už 22 ročného syna si od roku 2005 neplnil a neplní vyživovaciu povinnosť , aj keď bol zaviazaný právoplatným rozhodnutím súdu ešte
v roku 2005 výživné synovi hradiť v mesačných splátkach. Za obdobie od 27.7.2005 do 1.3.2006 dlhuje čiastku na dlžnom výživnom v sume 12.058, - Sk a za obdobie od 1.3.2006 do 15.2.2008 dlhuje čiastku na bežnom výživnom v sume 36.000, - Sk. Väzba je vykonávaná v Ústave na výkon väzby v Prešove. Prípad vyšetrujú policajti v Slovenskej Kajni, okr. Vranov n/T.

Krádež ovocných stromčekov a okrasných drevín
Sabinovskí policajti vyšetrujú krádež sadeníc ovocných stromčekov, okrasných drevín, ale aj registračnej pokladnice , v ktorej bolo 80. -€ a iných vecí z plechového skladu , ktorý sa nachádza po pravej strane cesty v smere od Šarišských Michalian na Sabinov. Ku krádeži došlo v presne nezistenej dobe od 17.30 hod. dňa 26.3.2009 do 07.30 hod. 27.3.2009.
35 ročnému majiteľovi zo Sabinova tak vznikla škoda vo výške 420. -€. Poverený policajt začal trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže .

Okradnuté v mestskej hromadnej doprave
Policajti obvodného oddelenia Prešov juh vyšetrujú dva prípady krádeže peňaženiek z kabeliek nepozorných cestujúcich žien v prešovskej mestskej hromadnej doprave.
V prvom prípade bola dopoludnia okradnutá 56 ročná Prešovčanka počas cestovania zo zastávky Veľká pošta po zastávku Hlavná ul.a to tak, že z kabelky, ktorú mala poškodená prevesenú na ramene jej bola ukradnutá peňaženka s peniazmi, stravnými lístkami a lístkami na MHD so škodou 545, - €.
V druhom prípade bola na poludnie okradnutá 69 ročná žena z Drienovskej Novej Vsi počas cestovania autobusom MHD zo zastávky pri Bagetárii, na Ul. Hlavnej, po zastávku na Ul. Masarykovej. Z kabelky, ktorú poškodená žena počas cestovania držala v ruke, jej ukradol peňaženku čiernej farby, v ktorej mala svoje osobné doklady a hotovosť 80, - Eur, čím takto vznikla škoda krádežou vo výške 100, - €.
Poverení policajti začali trestné stíhanie pre prečin krádeže . Páchateľom hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Polícia upozorňuje občanov cestujúcich v autobusoch mestskej hromadnej dopravy, aby si dávali veľký pozor na veci, pretože najviac vreckových krádeží evidujeme počas cestovania v MHD. Takéto prípady sa veľmi ťažko objasňujú, lebo mnohí okradnutí aj keď ohlásia túto skutočnosť na polícii nevedia kde boli okradnutí ani v približnú dobu.
Konkrétne v Prešove by si mali dávať pozor cestujúci najviac na linkách idúcich zo sídliska 3 na autobusovú a železničnú stanicu a opačne.
Mnohokrát zlodeji vystúpia na najbližšej zastávke, vojdu do podchodu, tam si vyberú peniaze a peňaženky s dokladmi zahodia do najbližšieho kontajnera na smeti alebo do koša na odpadky. Ak ich nájde poctivý občan, ten ich väčšinou odovzdá na políciu, alebo vhodí do Schránky dôvery , ktorá je nainštalovaná vo vestibule na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru na Vajanského ul. My potom tieto doklady vraciame poškodeným a verte je ich v priebehu roka veľa. V roku 2008 sme v tejto Schránke dôvery našli dvestotridsaťdva rôznych dokladov (občianskych preukazov - 138, vodičských preukazov - 48, peňaženiek - 28 a iných dokladov -18 kusov). Tie boli políciou vrátené ich majiteľom.

V drvivej väčšine sú páchateľmi vreckových krádeží maloleté deti , tzv. vyučení vreckári, a tých polícia nemôže trestne stíhať pre nedostatok veku. Vec je potom uznesením odložená.
 

Vyberte región